Újszülött sárgaság okai és kezelése

Az újszülöttkori élettani sárgaság oka az, hogy az oxigénellátásban fontos szerepet betöltő vörösvértestek száma a magzatnál sokkal magasabb, mint az a megszületés után szükséges, s ezek a felesleges vörösvértestek a szülés után a baba szervezetében lebomlanak.

Újszülött sárgaság okai

A lebomlás következtében, illetve a máj még kissé éretlen működése miatt a bomlási termék sárga festékanyaga, az úgynevezett bilirubin, egy bizonyos határérték felett a bőrön és a szemfehérjén is láthatóvá válik, a baba besárgul. A bilirubin a vizelettel és a széklettel ki tud ürülni, ha az újszülött megfelelő mennyiségű folyadékot (anyatejet) kap.

 

Ha nem túl nagymértékű a sárgaság, akkor ez egy természetes jelenség, mely az ötödik életnap után fokozatosan csökken, majd teljesen meg is szűnik. Hatása lehet a babára egy átmeneti, pár napig tartó aluszékonyság. Ha a születést követően a sárgaság nem csökken, hanem fokozódik vagy két héten túl is elhúzódik, akkor az már rendellenes jelenség és kezelést igényel.

Újszülött sárgaság kezelése

A kórházi tartózkodás alatt a gyermekorvos figyeli a babát, de a hazaérkezés után is fontos, hogy a védőnő és a háziorvos rendszeresen lássa az újszülöttet. Ők tudnak segíteni abban, hogy mikor válik szükségessé egy esetleges kezelés.

 

Lehet, hogy elegendő a fokozottabb folyadékbevitel (nagyobb adagú szopás, infúzió), különösen, ha nagy volt az újszülött súlyvesztése, esetleg szükségessé válik az ún. kékfény-kezelés, amikor UV-fényt sugárzó lámpa alá fektetik (inkubátorban) a ruhátlan újszülöttet, hogy a bőrben megtörténhessen a bilirubin vízben oldható formává alakítása. Amennyiben ez sem elegendő a sárgaság megszüntetéséhez, vércserére is szükség lehet.

forrás: Csordás Ágnes (szerk): Csecsemő-, kisdedgondozás, gyermeknevelés. Magyar Vöröskereszt, 2007.

 

 

újszülött sárgaságKényelmes fekve szoptatás és bukás megelőzés Pocifix-el!

Olvass róla többet itt>>

 
 

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. Ennek a honlapnak a használatával Ön elfogadja a cookie-k használatára vonatkozó szabályzatunkat. Bővebben.

EU Cookie Directive Module Information